Kenelle pelko, sille pelko

Perusta 1 | 2016

Näky rautatieasemalla oli kuin jostakin sota-ajan dokumentista, kertoi Marja-Kaarina Marttila käynnistään Berliinissä lokakuussa. Paljon ihmisiä, joukossa pieniä lapsiakin, monenkirjavien nyssyköidensä ympäröiminä.

Isisille satojen tuhansien pako Eurooppaan on ollut paha pettymys, kertoo Lähi-idästä vastikään palannut Timo Keskitalo. Isis haluaa luoda kuvan, jossa kristillinen länsi on sodassa islamia vastaan. Mutta kun muslimitkin pakenevat turvaan kristillisenä pitämäänsä Eurooppaan, he viestivät aivan muuta. He sanovat, ettei Isis ole islamia, tai jos on, he eivät halua olla enää missään tekemisissä sellaisen islamin kanssa.

Kaikki viestit, jotka kertovat, että Eurooppa kohtelee tänne tulevia pakolaisia ystävällisesti, murentavat Isisin mahdollisuuksia. Kaikki torjunta sen sijaan toimii Isisin hyväksi. Jos leimaamme muslimit vihollisiksi, autamme Isisin unelmaa toteutumaan. Saksalainen luterilaisen papin tytär Angela Merkel on siis vaikeuttanut Isisin tavoitteiden toteutumista, mutta amerikkalainen miljardööri Donald Trump on Isisille mieleen. Hänen lausuntonsa, jonka mukaan Amerikkaan ei pitäisi päästää yhtään muslimia, kelpaavat sellaisenaan Isisin propagandaan. Isis pelaa pelolla, sanoo Timo Keskitalo. Heidän yllättävän nopea voittokulkunsaperustui siihen, että he olivat onnistuneet kylvämään pelkoa Irakin sotilaiden keskuuteen. Niinpä 50 000 miehen armeija pakeni Mosulista, kun muutaman sadan hengen Isis-taistelijoiden joukko lähestyi kaupunkia.

Isis haluaa levittää pelkoa Euroopassakin. Heinäkuussa 2015 he julistivat ”Me rakastamme kuolemaa enemmän kuin te rakastatte elämää”. On Isisin voitto, kun eurooppalaiset rajoittavat yhteiskunnallisia vapauksiaan. Pelko on saanut vallan, kun media luopuu sananvapaudesta, oikeuslaitos yhdenvertaisuuden periaatteesta ja koulu ja kirkko rististä. Media edistää Isisin asiaa, kun se myy pelolla. Jokainen pelkoviesti on ilmaista Isisin propagandaa. Pariisin tapahtumien jälkeen Isis julkaisi Koraanin Suurasta 59 kohdan, jossa puhutaan pelosta heidän sydämessään.

Berliinissä on käyty vahvoin asein taisteluun pelkoa vastaan. Marja-Kaarina Marttila kertoi, että Kolminaisuuden seurakunnan jumalanpalveluksessa kastettiin heidän siellä käydessään 17 Saksaan tullutta iranilaista ja afgaania. Kastettavilta ei kysytty ainoastaan niin kuin suomalaisessakin kastekaavassa muinoin ”Luovutko Perkeleestä ja kaikista hänen teoistaan” vaan myös ”Luovutko islamista”. Seuraavalle kastekurssille ilmoittautui sata ihmistä.

Lähetyshistoriaan kirjoitetaan uusia lehtiä. Kristillisillä kirkoilla ja lähetystyöllä on ollut hyvin rajoitetut mahdollisuudet toimia monissa islaminuskoisissa maissa ja nyt Isisin vainot ovat entisestään tyhjentäneet Lähi-itää kristityistä. Mutta suljettujen maiden muslimeja tulee nyt suurin joukoin Eurooppaan ja heillä on täällä mahdollisuus kuulla evankeliumi Jeesuksesta. Paikoin on Suomessakin tapahtunut niin, että jumalanpalveluksiin on tullut enemmän irakilaisia kuin suomalaisia. Nyt tarvitaan ystävällisyyttä, rohkeutta – ja tulkkeja, jotta tämä historiallinen tilaisuus kyetään hoitamaan.

”Haastan meidät kaikki ottamaan kontaktia kotimme lähellä asuviin tai työpaikkamme maahanmuuttajiin”, sanoo Marja-Kaarina Marttila, joka johtaa Raamattuopiston maahanmuuttajalinjaa ja jonka tytär on vapaaehtoistyössä Berliinissä.

Pakolaisia ja pakolaispolitiikkaa on varsinkin sosiaalisessa mediassa arvosteltu kovin sanoin. On sanottu, että tänne tullaan vain paremman elämän toivossa. Tulijoissa on tietysti monenlaista väkeä, mutta on hyvä muistaa, että niin lähtivät suomalaisetkin sadoin tuhansin 1900-luvun alussa valtameren taakse ja 1960-luvulla Pohjanlahden yli. Ja oli nyt syy tuloon mikä tahansa, jokainen tulija on Jumalan luoma ja Kristuksen lunastama, jolla on oikeus kuulla evankeliumi. Raamatun opetus on selvä: Kohdelkaa maahanne tulevia pakolaisia samalla tavoin kuin omaa kansaanne.

Iranilainen nainen Berliinin Kolminaisuuden seurakunnassa sanoi kasteella käymisen mahdollisesti vaarantavan turvapaikkaprosessin suotuisan etenemisen. Mutta hän sanoi, ettei voinut siirtää enää asiaa. ”Kävi miten kävi, olen Jumalan oma”, hän totesi, ja toisti Jeesuksen sanat: ”Älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät kykene tappamaan sielua” (Mt 10:28).

  • Timo Junkkaala